Om HWAM

Från dröm till verklighet

Historien om HWAM är historien om en man som genom hårt arbete, framåtanda och med skickliga medarbetare förverkligade sin stora dröm.

1973 fattade Vagn Hvam Pedersen beslutet att starta eget eftersom han kände sig hämmad i sitt dåvarande jobb. Med en utbildning som smed i bagaget jobbade han ett antal år med ventilation och andra uppgifter som hörde till yrket, men kände så småningom att det var dags att visa att envar är sin egen lyckas smed.

På Sønder Skovvej i Hørning köpte Vagn industritomten som skulle visa sig bli språngbrädan för HWAM. Det var här Vagns få år som egenföretagare inom ventilation och installation blev till många år som tillverkare av braskaminer. Slumpen gjorde att Vagn kom i kontakt med arkitekt och möbelsnickare Anders Fasterholdt och det visade sig att de hade ett stort gemensamt intresse, nämligen braskaminer. Vagn hade hittat det samarbete och den produkt som skulle forma företaget framöver, först under namnet ABC Pejse Industri A/S och sedan HWAM A/S.

2009 trädde grundaren Vagn ett steg tillbaka och tog posten som ordförande för HWAMs styrelse. Sönerna Stefan Hvam Pedersen och Torsten Hvam Sølund övertog befattningarna som vd respektive teknisk chef. Båda har vuxit upp med företaget och dess drift och utveckling in på livet och det var naturligt för alla parter att sönerna skulle fortsätta driva företaget.

På ägarsidan ingick HWAM A/S 2019 ett partnerskap med Aymeric de Galembert som är vd för franska SEGUIN Group och utökade därmed produktportföljen avsevärt. HWAM A/S står fortfarande under dansk ledning och vd Stefan Hvam Pedersen ansvarar för den dagliga driften. I dag har HWAM ett återförsäljarnätverk som täcker hela Europa, Skandinavien och Storbritannien. Dessutom samarbetar HWAM med importörer i ett flertal länder såsom Finland, Belgien, Italien, Frankrike, Spanien, Litauen, Ryssland, Grekland, Japan, Sydkorea och Sydafrika.

45 års innovation

Under de senaste 45 åren har HWAM skrivit viktiga kapitel i braskaminernas historia och har brunnit för att hitta nya och bättre uppvärmningslösningar. Nedan kan du läsa om ett antal initiativ och nyskapelser från HWAM, vilka ger en bild av ett innovativt och framtidsinriktat företag som har satt nya, höga standarder inom branschen. Klicka på årtalet du vill veta mer om så kommer händelsen upp.
2019 - Franska SEGUIN Group och danska HWAM A/S slås samman
Franska SEGUIN Group och danska HWAM A/S beslutar att slå sig samman och öka synergin i de två företagens samarbete. SEGUIN tar över 75 % av aktierna medan vd Stefan Hvam Pedersen innehar resterande 25 %.
SEGUIN och HWAM A/S har haft ett nära samarbete de senaste 15 åren, då SEGUIN har byggt upp försäljningen av HWAMs braskaminer och spisinsatser på den franska marknaden.
2019 - HWAM I 40/55 är den första insatsen med HWAM® SmartControl™ som lanseras på marknaden
2019 lanserades vår snygga insats HWAM I 40/55, som designats av Henrik Sørig Thomsen och Tobias Jacobsen, med HWAM® Autopilot™. Med sin stora brännkammare, specialram och fläktar som tillval och vänster- eller högerhängd lucka efter eget val blev den snabbt en succé.
Varianten med den intelligenta och elektroniska luftregleringen HWAM® SmartControl™ erbjuder givetvis samma fördelar.
2016 - HWAM hedras med Dansk Industris pris
HWAM tilldelas DI-priset för den intelligenta elektroniska lösningen HWAM® SmartControl™
Bliv klogere på HWAM® SmartControl™ her
2012 - Tekniken tänder brasan i kaminen
HWAM lanserar elektronisk styrning av braskaminen. Med fjärrkontrollen till Autopilot IHS™ ställer man in önskad temperaturnivå och sedan sköter braskaminen resten så att eldningen blir helt korrekt och uppfyller individuella behov. Tekniken i Autopilot IHS™ ser till att värmeregleringen i braskaminen liknar den process som äger rum i naturen. Förbränningen av ved är nämligen i sig en miljövänlig värmekälla eftersom träd tar upp koldioxid när de växer och avger den igen när de ruttnar i skogen eller eldas upp i braskaminen.
2009 - Generationsväxling och namnbyte
Våren 2009 lämnade Vagn Hvam Pedersen posten som vd och företaget genomgick en generationsväxling – nu med Stefan Hvam Pedersen vid rodret som vd.
HWAM Heat Design AS bytte namn till HWAM A/S.
2005 - Ännu en designtävling
HWAM utlyste ännu en designtävling 2005. Vinnarna blev möbeldesignerna Christina Strand och Niels Hvass som satte en ny standard för produktdesign med produkterna HWAM 3310, HWAM 3320 och HWAM 4410.
Läs mer om designerna här
2003 - ISO-certifiering
I december 2003 fick HWAM, som den enda braskaminstillverkaren, fyra ISO-certifikat inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö.
2001 - Samarbete med designerna Sørig & Jacobsen
HWAM ingick 2001 ett samarbete med designerna Sørig & Jacobsen. Designerduon har formgivit braskaminerna Figaro, Carmen, Othello och senare även inbyggnadskaminen med välvd front I 20/80 och 3600-serien.
Läs mer om designerna här
2000 - ABC Pejse byter namn till HWAM Heat Design A/S
ABC Pejse bytte namn till HWAM Heat Design A/S år 2000.
1998 - Designtävling
I samband med HWAMs 25-årsjubileum 1998 anordnades en designtävling i samarbete med Dansk Design Center i Köpenhamn. Fyra välrenommerade designer lämnade in sina förslag på en modern och funktionell braskamin. Den vinnande braskaminen, WALL, formgavs av Aarhus Arkitekterne & SMT design av arkitekt Mogens Kristensen och designer Torben Madsen.
1995 - Täljsten
1995 började HWAM använda täljsten från Tulikivi i Finland. Täljsten är en speciell bergart med mycket hög talkhalt. Den används som beklädnad på braskaminer på samma sätt som kakel. Täljsten används inte bara som prydnad på braskaminerna utan även för att lagra värme.
Läs mer om värmelagring här
1993 - Skamol
I början av 1990-talet lanserade Skamol A/S ett nytt, högeffektivt isoleringsmaterial som hette vermikulit/skamol och som kunde användas för att förbättra förbränningen. Den enda nackdelen var materialets utseende som mest påminde om en spånskiva. När vi insåg att formen inte spelade någon roll för tillverkningen skapade vi en ny som motsvarade våra föreställningar. Det visade sig vara en succé för båda företagen.
En f.d. styrelsemedlem i Skamol A/S berättade för oss senare att om det inte hade varit för HWAM hade de aldrig upptäckt produktens fulla potential.
1988 - Hedersmedalj och patent
1988 tilldelades Vagn Hvam Pedersen på företagets vägnar kung Frederik IX:s hedersmedalj för förtjänstfull insats för dansk export av H.K.H. Prins Henrik.
”Jag kände mig mycket hedrad av att få denna medalj”, minns den stolta grundaren av HWAM, Vagn Hvam Pedersen. ”Det var en stor dag och ett viktigt kapitel för företaget.”
1988 var även året då automatiken patenterades.
1985 - Automatisk styrning av lufttillförseln
Under 1980-talets andra hälft kom det nya regler om att braskaminer skulle säkerhets- och miljögodkännas. Det ledde till att vi på HWAM utvecklade ett system som kunde reglera lufttillförseln automatiskt, så att det skulle bli lättare för konsumenterna att få renare förbränning.
I dag heter detta system HWAM® Autopilot™. Läs mer om HWAM® Autopilot™ här
1984 - DAPO grundas
Vagn Hvam Pedersen tog initiativet till grundandet av branschorganisationen DAPO (Danske Producenter af Pejse og Brændeovne) som i dag består av 14 braskaminstillverkare.
Läs mer om DAPO på deras webbplats <
1981 - Utvecklingen med glas i luckorna
På HWAM hittade vi fram till keramiskt glas som man hade börjat använda i spishällar. Det var fem gånger dyrare än konkurrenternas lösning, men vi bestämde oss ändå för att om HWAM skulle ha glas i luckorna skulle det vara det bästa som fanns på marknaden. Det ledde emellertid till att luckan blev så tät att glasrutan blev sotig på insidan.
Därför utvecklade vi, återigen som de första på marknaden, metoden att låta luft strömma längs glasluckans insida. HWAMs glasspolning är fortfarande den bästa på marknaden.
Läs mer om glasspolning här
1980 - Exportäventyret börjar
Exportäventyret inleddes 1980 då Vagn Hvam Pedersen tog sig över Danmarks gränser för att presentera HWAMs braskaminer för potentiella kunder i utlandet. Det blev en succé och många föll för den stilrena designen. Redan efter tre år stod exporten för 2/3 av omsättningen.
1976 - Den första braskaminen
1976 slog sig Vagn Hvam Pedersen och möbelarkitekt Anders C. Fasterholdt samman om att designa och konstruera en braskamin. De gav den ny design och en funktionalitet som aldrig skådats på marknaden tidigare.
HWAM (på den tiden ABC Pejse) bad Teknologisk Institut testa den. En sådan provning hade inte utförts på provningsanstalten förut, men med utrustning och metoder som användes inom värmepannebranschen testades den första braskaminens hållbarhet, säkerhet och effektivitet.

Vår värdegrund

Till vår värdegrund hör ett antal värdeord som bidrar till att definiera vår identitet både internt och externt. Värdeorden berättar om de egenskaper vi förbinder med företaget och är samtidigt en gemensam referensram som beskriver hur vi ska bete oss. Vi på HWAM blickar framåt. Vi skapar nyheter och när vi gör det tar vi hänsyn till miljön och har användarna i fokus. Vi lever oss in i det vi gör – det är navet för hela vår verksamhet. Och vi gör det tillsammans, vi är öppna med det vi gör och vi gör det med plats för alla.

Vision
Vi vill, via ett nätverk av lojala återförsäljare, erbjuda marknaden de bästa braskaminerna, spisinsatserna, pelletskaminerna och hybridkaminerna med intelligent teknik och tidlös design.

Mission
Vi ska utveckla, tillverka, distribuera och marknadsföra produkter med unik design, funktion och teknik och därmed tillgodose en kvalitetsmedveten målgrupps behov.

Värden
  • • Vi är lojala
  • • Vi är ansvarsfulla
  • • Vi är trovärdiga
  • • Vi är respektfulla

Made in Denmark

Braskaminer från HWAM A/S är ett lysande exempel på klassiska danska produkter. Dansk design, dansk kreativitet och dansk hantverksskicklighet.

HWAMs braskaminer designas av välrenommerade danska arkitekter och möbeldesigner. De ser till att våra produkter har rätt proportioner och är en fröjd för ögat. Produkterna kännetecknas av rena linjer, elegans och tidlöshet och de passar perfekt in i inredningen oavsett om den är klassisk eller modern. Ett nära samarbete mellan designer och HWAM A/S har lett fram till utvecklingen av de unika, vackra detaljerna som gör att HWAMs braskaminer är i en klass för sig.

HWAMs braskaminer tillverkas i Danmark eftersom vi inte kompromissar med kvaliteten. Med HWAMs 40-åriga branscherfarenhet i ryggen utformar och förbereder danska ingenjörer produkterna för tillverkningsprocessen. Alla essentiella komponenter tillverkas på en högteknologisk tillverkningsanläggning i Hørning, Danmark. Produkterna monteras och färdigställs manuellt innan de packas och fraktas till kunderna som får fem års garanti på sina nya braskaminer från HWAM.

Dansk design, dansk teknik och dansk hantverksskicklighet. Dansk helt enkelt!