Ved

De flesta träslag är alldeles utmärkta som ved. Fast det är skillnad på de olika träslagens pris och brännvärde. Det viktigaste är emellertid att veden har en fukthalt på 12-18 % – dvs. nästan helt torr (förvarats två vintrar) innan du eldar med den. På så vis får du ren förbränning med klara lågor och du undviker sot i skorstenen och smuts från braskaminen.

Bok

Hårt träslag som också kräver hög temperatur innan det börjar brinna. Belöningen är dock en skön värme och massor av stämningsfull glöd.Bok brinner länge och är därför perfekt på de långa, kalla vinterdagarna. Bok är idealisk ved.

Ek

Hårt träslag som kräver hög temperatur innan det börjar brinna. Men när elden väl har tagit sig är det värt det hela. En skön värme sprids i rummet och följs av härlig glöd och ystert sprakande.

Ek har lång brinn- och glödtid

Björk

Mjukt träslag som antänds lätt och värmer bra. Det brinner ljudlöst och utvecklar inte särskilt mycket rök eller glöd. I gengäld brinner det med vackra lågor och luktar helt underbart. Gäller även lind och kastanj.

Björk är bäst vid tändning och återtändning.

Furu

Mjukt träslag som är mycket lätt att få att brinna och därför bra att tända med. Furu brinner med fantastiska, lysande lågor och ger bara lite glöd. Gäller även gran.

Furu är bra vid tändning, men brinner upp snabbt.