Noggrann rengöring och genomgång
Innan du börjar rengöra braskaminen ska du skjuta reglerspaken till min. för att förhindra att sot och aska tränger in i förbränningssystemet.
- Ta bort aska och sot från brännkammaren.
- Kontrollera att det inte sitter aska och sotpartiklar i luckramens luftspringor.
- Kontrollera att det inte samlats aska bakom baffelskivan och i asklådsfacket.
- HWAM-kaminer med HWAM® Autopilot™: Kontrollera att bimetallfjädern bakom baffelskivan är intakt och funktionsduglig.
- Smörj luckans gångjärn och stängningsbeslag med kopparfett.
- Kontrollera att det inte är sprickor i brännkammarens isolermaterial.
- Kontrollera att packningarna i luckan och asklådan är hela och mjuka, så att de sluter tätt.
Packningar i lucka och asklåda
Luckan och asklådan hålls täta av packningar som ser till att det inte tränger in falskluft till förbränningen. Packningarna ska vara mjuka och hela. Efter lång tids användning kan de hårdna, vilket försämrar deras funktion. Håll därför koll på packningarna och byt dem om de blir slitna eller lossnar. Om det tränger in falskluft i brännkammaren kan det vara svårt att styra förbränningen, vilket i sin tur kan leda till överhettning och sotbildning.
Braskaminens isolerstenar
Braskaminens effektiva, men porösa isolerstenar (även kallade vermiculit/skamol) i brännkammare kan med tiden bli slitna och skadas.
Det har inte någon betydelse för braskaminens effektivitet att det blir sprickor i isoleringen om de inte är genomgående. Om sprickorna är genomgående måste den däremot bytas eftersom det kan leda till att det tränger in falskluft till förbränningen och att sekundärluften fördelas fel i brännkammaren. Isolerstenarna bör också bytas om det blir hål, bitar faller av eller slitaget överstiger hälften av den ursprungliga tjockleken.
Service
Vi rekommenderar grundlig förebyggande service utförd av en fackman vartannat år.